Συχνές απορίες

Συχνές απορίες


Obcare

Συχνές απορίες



Είναι ασφαλές να κάνω το εμβόλιο της γρίπης ενώ είμαι έγκυος;

Το αδρανοποιημένο εμβόλιο στη διάρκεια της κύησης θεωρείται γενικά ασφαλές και μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε τρίμηνο. Συστήνεται ιδιαίτερα για τις εγύους που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου προσβολής από τον ιό κι εμφάνισης γρίπης ή πνευμονίας, όπως γυναίκες που πάσχουν από κάποια πάθηση ή εκείνες που εργάζονται στον τομέα της υγείας. Η παθητική ανοσοποίηση του νεογέννητου μπορεί να είναι ένα δευτερογενές όφελος.

Πώς θα καταλάβω ότι είμαι σε τοκετό;

Χαρακτηριστικό εύρημα του φυσιολογικού τοκετού, που είναι απαραίτητο σε όλη τη διάρκεια του για την κανονική εξέλιξη και αποπεράτωσή του, είναι οι ‘‘ωδίνες’’. Ο όρος χρησιμοποιείται για να δηλώσει τη σε σχετικά τακτά χρονικά διαστήματα αυξημένη συσταλτικότητα της μήτρας, που εμφανίζεται κλινικά ως ‘‘συστολές’’. Οι συστολές είναι ακούσιες και κάθε φορά εκδηλώνονται αιφνίδια. Στο μαιευτήριο πρέπει να πάτε αν οι συστολές συμβαίνουν περίπου κάθε 5 λεπτά για μία ώρα τουλάχιστον ( ή σε απότομη ή συνεχή εκροή από τον κόλπο-ρήξη των υμένων, σημαντική κολπική αιμορραγία ή αν παρατηρήσετε σημαντική ελάττωση των εμβρυϊκών κινήσεων). Με την έναρξη του τοκετού οι ωδίνες αποκτούν ρυθμικότητα.

Πώς θα καταλάβω ότι οι πόνοι που νιώθω είναι Braxton-Hicks και όχι οι πόνοι της γέννας;

Πολύ μικρής έντασης, ακανόνιστες και ανώδυνες συστολές της μήτρας υπάρχουν γενικά κατά τη διάρκεια της κύησης, όμως τις περισσότερες φορές, δε γίνονται αντιληπτές. Αμέσως μετά τον τέταρτο μήνα της κύησης κι όσο πλησιάζει όμως το χρονικό διάστημα έναρξης του τοκετού, οι συστολές αυτές αποκτούν ελαφρά μεγαλύτερη ένταση και αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές διαμέσου των κοιλιακών τοιχωμάτων. Οι συστολές αυτές αναφέρονται ως σημείο Braxton-Hicks ή ως προπαρασκευαστικές, αφού εμφανίζονται πριν την πραγματική έναρξη του τοκετού. Αν και οι συστολές Braxton-Hicks δεν είναι επώδυνες, μερικές γυναίκες παραπονιούνται ότι είναι ενοχλητικές. Μετά την 28η εβδομάδα οι συστολές γίνονται περισσότερο σταθερές, αλλά συνήθως σταματούν με το περπάτημα ή την άσκηση. Οι συστολές Braxton-Hicks μπορει να θεωρηθούν, λανθασμένα, ότι αφορούν αληθή τοκετό. Ωστόσο, δεν αυξάνουν σε ένταση ή συχνότητα και δεν προκαλούν διαστολή του τραχήλου. Πιο συχνά γίνονται αντιληπτές από τις πρωτοτόκες, περίπου μία με δύο εβδομάδες πριν τον τοκετό.

Μετά τον τοκετό, πότε μπορώ να έχω και πάλι σεξουαλικές επαφές;

Χρειάζονται περίπου 6 εβδομάδες για τη μήτρα, τον τράχηλο, τον κόλπο και τους ιστούς προκειμένου να επιστρέψουν στην κανονική προ-εγκυμοσύνης κατάσταση τους. Να θυμάστε ότι η ωορρηξία θα συμβεί πριν να δείτε την πρώτη σας περίοδο μετά τον τοκετό. Για το λόγο αυτό, συνιστάται να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας ή το γιατρό σας για τη μέθοδο αντισύλληψης που θα χρησιμοποήσετε. Ο θηλασμός από μόνος του παρέχει μια μικρού βαθμού αντισύλληψη, όμως χρειάζεται να λάβετε επιπλέον προληπτικά μέτρα.

Βρίσκομαι στον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης και έχω συχνά κράμπες. Είναι ανησυχητικο/κακό;

Πολλές γυναίκες έχουν κράμπες κατά τη διάρκεια της αρχόμενης κύησης. Ωστόσο, εάν έχετε επίμονες κράμπες και ιδιαίτερα αν συνοδεύονται από αιμορραγία ή κηλίδες αίματος, είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας αμέσως. Το μαγνήσιο βοηθά να μην εκδηλώνονται συχνά κράμπες στα πόδια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, εκτός από την πρωινή αδιαθεσία και τη διακοπή της περιόδου;

Υπάρχουν και άλλα σημεία και συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Αυτά που αναφέρατε είναι τα δύο συχνότερα και πιο προφανή. Η αμηνόρροια (όταν ηλαδή σταματά η περίοδος) είναι αξιόπιστο σύμπτωμα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η ναυτία και οι έμετοι εμφανίζονται κατά την εγκυμοσύνη σε ποσοστό που ξεπρνά το 70%. Αυτά τα ενοχλήματα είναι από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και διαρκούν συνήθως μέχρι και τη 12η εβδομάδα, πιθανώς και λίγο αργότερα. Ο όρος ‘‘πρωϊνή αδιαθεσία’’ έχει καθιερωθεί, επειδή οι γυναίκες αναφέρουν ναυτία που εντοπίζεται αποκλειστικά κατά τις πρωϊνές ώρες. Όμως, το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό. Οι ναυτίες και οι έμετοι μπορεί να επιμένουν στη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να επιτείνονται από συναισθηματική φόρτιση. Άλλα σημεία η συμπτώματα είναι η συχνοουρία (παρατηρείται συνήθως μέχρι της αρχές του 2ου τριμήνου), οι αλλαγές στο μαστό(όπως αυξημένη τάση και βαθύτερο χρώμα γύρω από την περιοχή των θηλών), πρησμένα πόδια ή χέρια, αλλαγή στην όρεξη και απέχθεια για συγκεκριμένα τρόφιμα, η δυσκοιλιότητα, η κούραση / κόπωση και τα σκιρτήματα στην κοιλιακή χώρα (που όμως γίνονται αντιληπτά από τη 16η -18η εβδομάδα της κύησης . Κάτω από την επίδραση της προγεστερόνης σημειώνεται, επίσης, αύξηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος και λόγω της εναπόθεσης μελανίνης είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε χλόασμα στις παρειές, στο μέτωπο ή στη μύτη και υπέρχρωση της μέσης γραμμής (τα σημεία αυτά αποτελούν το ‘‘μητρικό χλόασμα’’). Από την άλλη μεριά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική κι έτσι τα συμπτώματα της είναι διαφορετικά τόσο από τη μία γυναίκα στην άλλη, όσο και από τη μία εγκυμοσύνη στην επόμενη. Εάν αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα αυτά αλλά το τεστ εγκυμοσύνης είναι αρνητικό επικοινωνήστε άμεσα με το ιατρείο μας.

Είναι πιθανό να είμαι έγκυος, αλλά να έχω κανονικά περίοδο;

Φυσιολογικά, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσετε να έχετε περίοδο, ενώ είστε έγκυος. Είναι, όμως, δυνατό να μπερδευτείτε από τα συμπτώματα της εμφύτευσης , όταν δηλαδή το ωάριο γονιμοποιηθεί και εμφυτευθεί στην επένδυση/τοίχωμα της μήτρας για νααρχίσει το έμβρυο να αναπτύσσεται. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται περίπου 6 έως 12 μέρες μετά τη σύλληψη, οπότε είναι εύκολο να θεωρήσετε ότι πρόκειται για «πρώιμη περίοδο”. Η περίοδος αυτή διαρκεί πολύ λιγότερο από τη συνηθισμένη περίοδο του εμμηνορρυσιακού σας κύκλου και θα παρατηρήσετε πολύ μικρότερη ποσότητα αίματος. Μπορεί να είναι απλώς μικρές κηλίδες αίματος ή πιο καφεοειδής από το ‘‘κλασσικό’’ φωτεινό κόκκινο αίμα. Μερικές γυναίκες βιώνουν κράμπες κατά και λίγες ημέρες μετά την εμφύτευση, οι οποίες μπορεί να μοιάζουν με τις κράμπες της περιόδου. Εάν δεν είστε σίγουρη, κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης ή να καλέστε στο ιατείο για να προγραμματίσετε μια συνάντηση.

Τι είδους αναλγητικά είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αναισθησίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του τοκετού. Είναι σημαντικό για κάθε γυναίκα να ενημερωθεί αναλυτικά για τις πιθανές επιλογές της εκ των προτέρων. Μετά τον τοκετό ή την καισαρική τομή αν χρειάζεστε κάποιο αναλγητικό φάρμακο αρκεί να το ζητήσετε από το νοσηλευτικό προσωπικό.