Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη


Obcare

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Το 95% των κυήσεων είναι ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν παρουσιάζεται καμία παθολογική κατάσταση. Στα πλαίσια μίας ‘‘φυσιολογικής’’ εγκυμοσύνης περιλαμβάνονται ναυτίες, συχνοουρία, συναισθηματικές διαταραχές, δύσπνοια και καούρα. ΔΕΝ περιλαμβάνονται όμως οι συνθήκες εκείνες που μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ορισμένες από τις πιο κοινές ασθένειες, όπως, το άσθμα, ο ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ή η δρεπανοκυτταρική αναιμία.Άσθμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το βρογχικό άσθμα χαρακτηρίζεται από βρογχόσπασμο (που εκδηλώνεται κυρίως με συριγμό και σύντομη αναπνοή) και από υπερέκκριση των αεροφόρων οδών (που εκδηλώνεται με βήχα). Οφείλεται σε αλλεργικούς και άλλους παράγοντες (λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, κρύος αέρας, συναισθηματικοί λόγοι κλπ). Ενώ η συχνότητα του άσθματος αναφερόταν στο 1% στη διάρκεια της κύησης, σήμερα αποτελεί μια όλο και συχνότερη διαταραχή. Όπου είναι δυνατόν, πρέπει να γίνεται πρόληψη με αποφυγή των αλλεργιογόνων παραγόντων που έχουν εντοπιστεί.

Καρκίνος και εγκυμοσύνη

Πολλά δύσκολα θέματα προκύπτουν όταν ο καρκίνος διαγνωστεί σε μια έγκυο γυναίκα. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τις εκάστοτε συνθήκες της παρούσας εγκυμοσύνης και από το αν ο καρκίνος διαγνώστηκε πριν από την εγκυμοσύνη ή ενώ η γυναίκα ήταν ήδη έγκυος.

Ανεπάρκεια Τραχήλου

Ως ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας ορίζεται η κατάσταση εκείνη κατά την οποία ο τράχηλος διαστέλλεται (ανοίγει και λεπταίνει) λόγω των πιέσεων από το αναπτυσσόμενο έμβρυο και τη μήτρα πρόωρα με άμεσο κίνδυνο αποβολής του κυήματος.

Δερματολογικές παθήσεις στην κύηση

Δερματικές αλλαγές αναμένονται να συμβούν φυσιολογικά στην εγκυμοσύνη. Το δέρμα υφίσταται μεταβολές στη διάρκεια της κύησης λόγω ορμονικών και μεταβολικών επιδράσεων. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν την υπερχρωμάτωση, το χλόασμα, αγγειακές αλλαγές και μεταβολές στις τρίχες, τα νύχια και τους αδένες. Το χλόασμα (μέλασμα ή μάσκα της κύησης) είναι ένας τύπος “μελάνωσης’’ του προσώπου που αναφέρεται μέχρι στο 70% των εγκύων γυναικών.

Ερυθηματώδης λύκος και ρευματοειδής αρθρίτιδα

Ο ερυθηματώδης λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι αυτοάνοσες αγγειακές διαταραχές του κολλαγόνου. Στις γυναίκες κι οι δύο αυτές παθήσεις παρουσιάζουν προδιάθεση εμφάνισης κατά την αναπαραγωγική τους ηλικία.

Τροφοβλαστική Νόσος

Αυτό είναι ένας όρος που περιλαμβάνει διάφορες παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με ανωμαλίες του πλακούντα.

Πονοκέφαλοι κατά τη διάρκεια της κύησης

Πολλές γυναίκες υποφέρουν από ήπιους πονοκεφάλους νωρίς στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, το σύμπτωμα αυτό δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Σύνδρομο HELLP

Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από αιμόλυση, αυξημένα ηπατικά ένζυμα και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων (HELLP: Hemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelet count). Εμφανίζεται στο 50% των εγκύων με εκλαμψία αλλά συχνά μπορεί να εμφανιστεί με μέτρια αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Προδιαθεσιακοί παράγοντες είναι η μεγάλη ηλικία της γυναίκας και η πολυτοκία.

Παθήσεις του αιμοποιητικού συστήματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η αναιμία είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε ολόκληρο τον κόσμο και μία από τις συχνότερες επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Εξαιτίας των φυσιολογικών αλλαγών που παρατηρούνται κατά την εγκυμοσύνη, η αναιμία είναι ακόμη πιο συχνή από ό, τι σε μη έγκυες γυναίκες. Είναι συνδεδεμένη με την κακή διατροφή και την έλλειψη αντίστοιχης φαρμακευτικής αγωγής. Η αναιμία στη διάρκεια της κύησης είναι συνήθως σιδηροπενική (λόγω έλλειψης σιδήρου) ή μεγαλοβλαστική (λόγω έλλειψης φυλλικού οξέως ή βιτ. Β12).

Θρομβοπενία και Αιμοσφαιρινοπάθειες

Οι διάφοροι τύποι θρομβοπενίας καθώς και αιμοσφαιρινοπαθειών είναι διαταραχές του αίματος που μπορεί να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό δε συμβαίνει συχνά, όμως μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές.

Δρεπανοκυτταρική Αναιμία

Οφείλεται σε γενετική ανωμαλία και χαρακτηρίζεται από γρηγορότερη καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων από εκείνη που συμβαίνει φυσιολογικά. Η φυσιολογική λειτουργία του μυελού των οστών δε μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το ρυθμό καταστροφής. Η διάγνωση γίνεται με ηλεκτροφόρηση της αιμοσφαιρίνης και το τεστ δρεπανώσεως. Αυτή η κατάσταση παρουσιάζει μια σειρά από μοναδικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Θρομβοφλεβίτιδα

Η θρομβοφλεβίτιδα προκαλείται λόγω φλεγμονής και σχηματισμού θρόμβου σε μία ή περισσότερες από τις φλέβες σας. Η σηπτική πυελική θρομβοφλεβίτιδα είναι θρόμβωση των πυελικών αγγείων, με συνύπαρξη φλεγμονής (συνέπεια πυελικής μόλυνσης). Η πρόωρη ρήξη των υμένων, καθώς και η καισαρική τομή αποτελούν προδιαθεσιακούς παράγοντες.

Νεφρική νόσος και Μεταμόσχευση νεφρού

Παρότι σπανίζουν οι περιπτώσεις νεφρικής νόσου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις (στην εγκυμοσύνη).

Νεφρική νόσος και Μεταμόσχευση νεφρού

Σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια κοινή νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει γενικά νέους ενηλίκους. Η ακριβής αιτία αυτής της νευρολογικής διαταραχής είναι ασαφής.